Miraeusstraat 29, 2018 Antwerpen info@ekata.be

Diagnostiek

Bij EKATA kan je terecht voor psychodiagnostiek van ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit), ADD (aandachtstekortstoornis) en ASS (autismespectrumstoornis). Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen hiervoor terecht bij klinisch psychologen Lisa Smeulders en Charline Meyers, psychologisch consulent Lucas Van Looy voert ook diagnostisch onderzoek uit in samenwerking met de klinisch psychologen. Het kan aangewezen zijn om in het kader van een onderzoek ook een uitgebreid intelligentieonderzoek te laten uitvoeren. Kinderen tussen 6 en 17 jaar kunnen hiervoor terecht bij klinisch psycholoog Nathan Lootens, meer informatie over intelligentieonderzoek kan je vinden via deze link. Als je na het diagnositisch proces nood hebt aan verdere begeleiding kan je daarvoor terecht bij onze klinisch orthopedagoog Marie Van den Eynde.

  1. In een intake-gesprek bekijkt de psycholoog of een diagnostisch onderzoek aangewezen is. Er wordt ook bekeken of een uitgebreid intelligentieonderzoek aangewezen is. Bij een diagnostisch onderzoek voor kinderen naar AD(H)D wordt er standaard een WISC afgenomen.
  2. Indien dit aangewezen is, stelt de psycholoog een testbatterij samen en worden er duidelijke afspraken gemaakt over de kostprijs van het volledige onderzoek. Er zijn standaard tests voorzien, maar in specifieke stituaties kan de testbatterij afwijken. Voor de tarieven van de standaard test kan je terecht op de pagina praktisch hier kan u steeds de meest recente tarieven terugvinden.
  3. Na het onderzoek is er een intern overleg tussen de klinisch psychologen en de psychologisch consulent en wordt er al dan niet een diagnose gesteld.
  4. Na het overleg wordt er een adviesgesprek gepland waarin de bevindingen van het onderzoek en een advies met jou worden besproken.
  5. Eventueel kan er verdere begeleiding opgestart worden bij de klinisch orthopedagoog Marie Van den Eynde.

Bij Ekata zijn onze klinisch psychologen bevoegd om zelfstandig diagnoses te stellen voor onder andere autisme (ASS) en ADHD. Dankzij de wet van 10 juli 2016 mogen zij volledig autonoom diagnostisch onderzoek uitvoeren. Deze wet stelt dat de klinisch psycholoog de volgende definitie van klinische psychologie mag hanteren: "Onder de uitoefening van de klinische psychologie wordt verstaan het gebruikelijk verrichten van handelingen die tot doel hebben of worden voorgesteld tot doel te hebben, bij een mens en in een wetenschappelijk onderbouwd klinisch psychologisch referentiekader, de preventie, het onderzoek, het opsporen of het stellen van een psychodiagnose van echt dan wel ingebeeld psychisch of psychosomatisch lijden en die persoon te behandelen of te begeleiden."

Er is dus geen aanvullend verslag van een psychiater nodig voor het vaststellen van een diagnose of bijvoorbeeld het aanvragen van specifieke onderwijsmaatregelen, zoals een individueel aangepast leertraject, extra begeleiding of bijzondere faciliteiten in het regulier onderwijs. De diagnose gesteld door een klinisch psycholoog volstaat in de meeste gevallen volledig om de juiste ondersteuning aan te vragen. Toch zijn er specifieke situaties waarin een bevestiging van de diagnose door een psychiater vereist kan zijn. Dit geldt bijvoorbeeld bij het aanvragen van een persoonsvolgend budget via het VAPH, bij verhoogde kinderbijslag voor kinderen met een handicap, toegang tot buitengewoon onderwijs of bij het vaststellen van arbeidsongeschiktheid.

Momenteel werken we niet rechtstreeks samen met een psychiater. Indien een aanvullende bevestiging of advies van een psychiater nodig is, vragen we cliënten zelf contact op te nemen met een psychiater. Uiteraard kunnen we je informeren en adviseren over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Tarieven

Om tarieven te raadplegen kan je terecht op de pagina 'praktisch' of via deze link

Afspraken betreffende diagnostisch onderzoek

  • De betaling van het psychodiagnostisch onderzoek dient steeds afgerond te zijn voor het adviesgesprek. Indien de betalingen niet in orde zijn, zal dit gesprek verplaatst moeten worden.
  • U ontvangt het definitieve verslag 2-3 weken na het adviesgesprek, mits de betalingen in orde zijn. Soms kan het echter langer duren tijdens drukke periodes. Wij vragen om uw begrip hiervoor. U kunt de verantwoordelijke onderzoeker steeds contacteren voor een richtdatum.
  • Gelieve op tijd naar uw afspraak te komen. Indien u meer dan 15 minuten te laat bent, zal de afspraak verplaatst moeten worden.
  •  Als u zich ziek voelt, gelieve de afspraak te annuleren via mail of sms. Dit heeft namelijk een grote invloed op de resultaten van het onderzoek.

Meer informatie of een afspraak maken?

Voor diagnostiek ADHD/ASS

  • contact opnemen via het contactformulier
  • zelf een afspraak maken via de online agenda
    • Kies als optie 'intake diagnostiek' als je een diagnostisch onderzoek wil opstarten
    • Kies als optie 'adviesgesprek' als je al ergens anders een diagnostisch onderzoek deed en hiervoor extra advies wenst

Voor uitgebreid intelligentieonderzoek

Voor begeleiding

Je kan Lucas, Lisa of Charline steeds vrijblijvend contacteren voor meer informatie omtrent een diagnostisch traject. Je kan Marie contacteren voor de begeleiding bij het omgaan met de symptomen van AD(H)D of ASS. Je kan Nathan contacteren voor meer informatie of een afspraak te maken voor uitgebreid intelligentieonderzoek.