Miraeusstraat 29, 2018 Antwerpen info@ekata.be

Mindfulness

Bij EKATA kan je individueel of in kleine groep mindfulnesstraining (cognitive based mindfulnesstraining - CBMT) volgen bij onze mindfulnesscoach Kim Gevers.

Mindfulness, of aandachtstraining, is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Je komt dichterbij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te geven. Je aanvaardt de situatie zoals die is en creëert zo ruimte om problemen van een andere kant en met meer afstand te bekijken. Door dit proces te trainen, leef je intenser en kun je tegelijkertijd makkelijker ontspannen.

Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Een Amerikaan, Jon Kabat-Zinn, heeft als eerste een acht weken durende training ontwikkeld: Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR). In de geestelijke gezondheidszorg werd later MBCT bekend: Mindfulness Based Cognitieve Therapie. MBCT combineert elementen van meditatietechnieken met aspecten uit de cognitieve therapie. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat MBCT een effectieve behandelmethode is voor mensen met terugkerende depressies. Ondertussen blijkt uit onderzoek ook dat deze methodiek positieve effecten heeft bij mensen met een burn-out, sombere stemmingen, een verslaving, chronische pijn,... kortom: voor mensen die zich niet goed in hun vel voelen.

Wil jij beter leren omgaan met de uitdagingen die het leven biedt en wil je meer genieten van je leven? Wil je leren om negatieve gedachten of gevoelens te accepteren zoals ze zijn? Mindfulness biedt jou handvaten waarmee je aan de slag kan en helpt je met stress om te gaan. Je leert je aandacht anders te richten en om meer afstand te nemen van zodat negatieve gedachten niet gaan overheersen. Hierdoor word je minder meegesleurd door je gedachten en sta je bewuster in het leven.

Wat leer je in mindfulnesstraining?

 • Jouw automatische piloot herkennen
 • Omgaan met hindernissen
 • Bewust te zijn van je ademhaling
 • Aanwezig te blijven in het moment
 • Toestaan, laten zijn, acceptatie
 • Gedachten zijn geen feiten
 • Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?
 • Met stressvolle situaties omgaan

Vaak voorkomende positieve gevolgen van mindfulness:

 • Je gaat bewuster in het leven staan
 • Je ondervindt meer innerlijke rust en minder stress
 • Je gaat minder piekeren en vlotter in slaap geraken
 • Je geest wordt creatiever en flexibeler

Deze waardevolle methodiek vraagt inzet en motivatie. Het is een training van de hersenen, net zoals je bij fysieke training iets vaak moet herhalen, is dit bij een training van de hersenen ook zo. Je gaat thuis aan de slag met de aangeboden meditaties en oefeningen om mindfulness te integreren in je persoonlijk leven. Het is belangrijk om minstens 4 tot 6 dagen per week een half uur per dag thuis te oefenen. Via het aangeboden werkboekje krijg je wekelijks een uitleg over het geleerde en een overzicht van wat je thuis mag oefenen.

Mindfulnesstraining volgen bij EKATA

Individuele mindfulnesstraining

Je kan individueel de cognitive based mindfulnesstraining volgen. Je volgt dan gedurende 8 weken 2u/keer of 16 weken 1u/keer individueel de volledige training. Er wordt tijdens deze training uitgebreid stilgestaan bij persoonlijke uitdagingen en coaching.

Je kan individueel ook losse afspraken maken om kennis te maken met mindfulness. We plannen dan één of meerdere afspraken in, afhankelijk van je vraag en nood. Ook mensen die al een training gevolgd hebben en vastlopen of op zoek zijn naar verdieping, kunnen hiervoor een afspraak maken.

Individuele mindfulnesscoaching kost 60 euro per uur. De training kan wekelijks of om de twee weken gevolgd worden, de losse afspraken worden afhankelijk van de vraag ingepland.

Mindfulnesstraining per twee

Je kan jezelf inschrijven met een partner/goede vriend/vriendin voor een mindfulnesstraining per twee. Je volgt gedurende 8 weken 2u/keer de volledige training.

De training kost 150 euro per twee uur en kan wekelijks of om de twee weken ingepland worden.

Mindfullnesstraining in groep

Mindfulness in kleine groepjes (max. 4)

Gedurende 8 weken kan je in kleine groep (max. 4 personen) de cognitive based mindfulnesstraining volgen. Er wordt 8 weken op rij in een vaste groep gedurende 2u15min/keer training gegeven. De groep wordt bewus klein gehouden om ook tijdens de groepstraining veel ruimte te kunnen maken voor elke individuele deelnemer.

De volledige training kost 450 euro.

Je kan je nu inschrijven voor de groepstrainingen in 2023. Aangezien er in kleine groepjes gewerkt wordt, zijn de plaatsen heel beperkt. Al de groepen gaan telkens door op vrijdag van 13u30 tot 15u45.

 • Groep 1 start op vrijdag 3 februari 2023 en gaat verder op 10/2, 17/2, 3/3, 10/3, 17/3, 24/3 en 31/3.
 • Groep 2 start op vrijdag 21 april 2023 en gaat verder op 28/04, 5/05, 12/05, 26/05, 2/06, 9/06 en 16/06.
 • Groep 3 start op vrijdag 22 september 2023 en gaat verder op 29/09, 6/10, 13/10, 20/10, 27/10, 10/11 en 17/11.

Meer informatie, een afspraak maken of inschrijven voor een groepstraining?

Bij onze mindfulnesscoach Kim Gevers kan je terecht voor mindfulnesstraining. Je kan haar contacteren voor meer informatie, om een afspraak te maken of om je in te schrijven voor één van de groepstrainingen.

 • mailen naar kim@ekata.be
 • zelf een afspraak vastleggen via de online agenda (dit is enkel mogelijk voor individuele afspraken)