Miraeusstraat 29, 2018 Antwerpen info@ekata.be

Marianne De Pourcq

Soms is het goed om even stil te staan,
naar de signalen van je lichaam te luisteren
en te ademen voor je verder gaat.

Soms heb je ergens (nog) geen woorden voor,
en zijn er enkel emoties
die zachter worden door ze toe te laten.

 En soms is er een woordenstroom,
of spreekt het allemaal voor zich,
en is het tijd om in actie te komen.

Therapeutische begeleiding en coaching

Welkom.

Ik ben Marianne.
Volwassenen en jongeren (+15) kunnen bij mij terecht voor individuele therapie en coaching.

Ik ben therapeut in de Interactionele Vormgeving (IV). Dit is een integratieve benadering van therapie. Het betekent dat ik verschillende therapiestromingen (oplossingsgericht, contextueel, systeemtheorie, cognitieve gedragstherapie, lichaamsgerichte therapie) combineer. Je kan die stromingen beschouwen als verschillende brillen die ik afwisselend opzet tijdens de begeleiding. Dit doe ik om mijn blik op jou en je hulpvraag zo breed mogelijk te maken.

Ik koos heel bewust voor deze opleiding omdat ik geloof dat we niet allemaal dezelfde ‘ingang’ hebben om tot inzicht te komen, moeilijke zaken te verwerken, te groeien. Voor sommigen vertrekt dat proces vanuit weten en begrijpen, voor anderen via het voelen of via gedrag en concrete acties. Samen zoeken we een manier van werken die aansluit bij wie je bent en wat je nodig hebt om je beter te voelen.

Tijdens een eerste gesprek neem ik uitgebreid de tijd om je te leren kennen en naar je verhaal te luisteren. Ik vind het heel belangrijk dat je je veilig en begrepen voelt. Daar zal ik steeds met veel zorg over waken. Alleen zo kan er vertrouwen en beweging ontstaan. Op het einde van dat eerste gesprek beoog ik al wat zicht te hebben op jouw verlangen, hoe klein of hoe groot ook.

Terwijl ik naar je luister, heb ik veel aandacht voor wat wel al allemaal werkt in jouw leven en hoe jij daarvoor zorgt. Welke eigenschappen, vaardigheden of talenten zet jij daarvoor in? Misschien ben je je daar niet altijd zo bewust van. Ik vind het fijn om die ontdekkingsreis met jou aan te vatten of verder te zetten. Zodat je terug meer vertrouwen kan krijgen in jezelf en in je mogelijkheden.

Op jouw tempo nodig ik je ook uit om je probleem vanuit andere invalshoeken te bekijken dan degene die je gewend bent. We hebben allemaal onze vaste patronen om met bepaalde situaties om te gaan. Omdat we het zo aangeleerd kregen of omdat het de enige denkbare manier was om onszelf te beschermen in het verleden. Dat had toen zijn nut en heeft je waarschijnlijk goed geholpen om problemen het hoofd te bieden. Maar nu kan het aanvoelen als iets wat je belemmert om in alle vrijheid keuzes te maken, stappen te zetten. Ben jij iemand die veel nadenkt en piekert maar niet tot keuzes en actie lijkt te komen? Word je vaak overspoeld door emoties, maar krijg je er geen vat op? Of sta je voortdurend op actief, maar weet je niet goed meer wat het betekent om te voelen? Wat het ook is, samen kunnen we ontdekken hoe jouw denken, voelen en doen terug in balans kunnen geraken.

Op regelmatige basis volg ik supervisie, intervisie en blijf ik me bijscholen.
Ik ben lid van de Vlaamse Vereniging van Therapeuten in de Interactionele Vormgeving (VVTIV).
Ik ben lid van de Vlaamse Vereniging voor Erkende Coaches (VVEC).
Afhankelijk van bij welke mutualiteit jij aangesloten bent, is gedeeltelijke terugbetaling mogelijk.

Opleiding en werkervaring

Vierjarig postgraduaat in de Interactionele Vormgeving (voor meer info: educatieve-academie.be)
Vormingen: Narratieve Therapie, Creatieve werkvormen in de therapie, Trenziria, Tree of life (Interactie Academie)
Trainingen: Oplossingsgericht werken vanuit een integratieve benadering, Past Reality Integration (Educatieve Academie), Deep Democracy Level 1 (Hummus)
Korte opleiding Oplossingsgerichte therapie (Ilfaro)
Masterclass Systemisch Coachen (HRD Academy)
Opleiding Burn out Coach (Coach Clinic)
Master Romaanse Taal –en Letterkunde (UA)
Academische lerarenopleiding (UA)
Didactiek Nederlands voor anderstaligen (UA)

Leerkracht Ligo, Centrum voor Basiseducatie Antwerpen (Nederlands aan anderstalige volwassenen, ervaringsgerichte cursussen rond weerbaarheid voor (jong)volwassenen: omgaan met stress, zeker van jezelf, stoppen met piekeren, tijd voor jezelf)
Therapeutische begeleiding van jongeren als vrijwilliger bij TEJO Antwerpen

Naast mijn werk bij EKATA ben ik als zelfstandig IV-therapeut werkzaam in een andere groepspraktijk (voor psychotherapie, coaching en gezondheidsbegeleiding) waar ik mij tevens richt op de begeleiding van jongeren en volwassenen.

Thema's

Voorbeelden van problemen of thema’s die aan bod kunnen komen: zelfbeeld en zelfvertrouwen, relationele vragen, ontwikkelen van communicatieve vaardigheden, verbindend communiceren, burn out, depressie, conflicthantering, verwerken van ingrijpende gebeurtenissen uit heden of verleden, begrenzen, onrust, stress, angst, vastzitten in negatieve denkpatronen, (hoog)gevoeligheid, keuzes maken, cultuursensitief werken en interculturele communicatie, identiteits- en zingevingsvragen: wie ben ik en wat wil ik?

Meer informatie of een afspraak maken?